button

button 1

button 2

Modern Onderwijs

op .

boeierschool_1977.jpg
Dat deze blog redelijk weinig spelfouten bevat heb ik niet te danken aan mijn lagere school periode. In Amsterdam maakte ik al in de eerste klas (halverwege de jaren zeventig) kennis met het moderne onderwijs. Dat betekende kortweg heel veel zelfstandigheid van de leerling. Wij hebben zoals onze ouders nooit klassiekaal de hoofdsteden uit ons hoofd moeten leren, dat gebeurde met het zetten van een kruisje op een blinde kaart. Spellen leerde je met boekjes waarin oefeningen stonden, rekenen gebeurde met opdrachtkaarten.

Een herinnering die op het netvlies staat, is die keer dat tijdens de koffieronde op de Boeierschool de juf aan mij vroeg of ik anderhalf klontje suiker in haar koffie wilde doen. Ik haalde mijn schouders op want wist ik veel wat anderhalf betekende. Ze keek mij verontwaardigd aan en ik droop met een rood hoofd af.

Het zogenaamde moderne onderwijs was leuk voor de slimmeriken en kinderen die zelfstandig konden werken. Ik had af en toe een trap onder de kont nodig om de stof tot mij te nemen, maar die kreeg je in dat onderwijs niet. Je mocht je eigen tempo bepalen..... (zucht). Mijn ouders kregen dan ook steevast te horen dat ik alleen geschikt was voor het lager beroepsonderwijs... "meer zit er echt niet in hoor!"

Mijn redding kwam op het voortgezet onderwijs. Op scholengemeenschap De Brug leerde ik uiteindelijk waarom ergens een D of een T achter moet. Met de Nederlandse topografie is het nooit goedgekomen. Ik kan blind aanwijzen waar Sydney ligt, bij Tilburg ga ik de mist in.

Dit gezever over onderwijs kwam in mij op toen ik afgelopen weekeinde de reunie van basisschool de Boeier in het Karveel bezocht. Bij de start in de jaren '70 het toonbeeld van modern onderwijs in Lelystad. Mijn ouders stuurden mij daarheen omdat het zo lekker dichtbij was. 
schoolfoto_boeierschool.jpg

In mijn herinnering was het een leuke school. Op woensdag spelletjes doen, dansjes oefenen voor de weekafsluiting, schoolreisjes naar oorden die ik inmiddels vergeten ben en....... de pijprokende meester Dik van der Snoek (of Dick). Het was een eigenaardige man waar je als hij je mocht geen last van had. Uiteraard behoorde ik niet tot die groep en dat resulteerde bijvoorbeeld in een iets te harde duw op weg naar het gymlokaal. Aangezien ik die dag op rolschaatsen naar school was gekomen eindigde die tocht in de struiken.

Enfin... afgelopen zaterdag dus een reunie en ik als sentimentele dwaas op zoek naar oud klasgenoten. Het bleef bij zoeken want uit mijn klas is niemand verschenen. 

Vaak krijg je het gevoel van het verleden terug door de geur. De typische geur van de school was na al die jaren verdwenen. De vloerbedekking had plaats gemaakt voor linoleum. De pijprokende meester Dik is niet op komen dagen.

Na een rondje door het gebouw en een zeer eenzame klassenfoto ben ik snel teruggereden naar huis. Wie de ongebruikte consumptiebonnen wil mag ons mailen.

Meer herinneringen aan de Boeierschool school HIER

Reacties   

 
# Carla 27-09-2007 18:10
Ja, ik had mijn kinderen op de Boeierschool! Experimenteel was de school wel. Ook mijn kinderen hadden moeite met dit onderwijs!! Misschien deden super-intellige nte leerlingen het best goed daar, maar de middelmoot raakte in de 'achterhoede" en daardoor in de verdrukking. Kortom - mijn kind is later naar een andere - meer "ouderwetse"? school - gegaan, met "gewone" leerboeken en gewoon klassikaal onderwijs en laat zij het nou daar heel goed doen!!? Ook op de midelbare school! Zij is nog steeds blij en ons dankbaar dat we haar van die experimentele school hebben af gehaald destijds.

Nee, er is niet voor niks een trend "dat vroegere onderwijs was zo gek nog niet"!! Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en structuur.
Wat een afgang dat er niemand was van de oude klas! Teken aan de wand??
Hopelijk is de Boeierschool tegenwoordig wat minder experimenteel dan vroeger!
Antwoorden
 
 
# Henk 28-09-2007 12:13
Hoe herkenbaar. Hoewel.. met de dertig plussers valt het wel mee. Moet je tegenwoordig eens luisteren. Kinderen kunnen niet eens meer een volledige zin foutloos uitspreken. Allemaal de schuld van de geitewollensokk encultuur van de jaren 70. Het enige goede wat dat heeft gebracht is sexuele vrijheid en het verdwijnen van de zuilen.... voor de rest gaat onze taal en kennis naar de klote door slecht onderwijs
Antwoorden
 
 
# Ans 04-10-2007 16:50
Weet iemand een school in Lelystad waar nog ouderwets les gegeven wordt en waar goede verhalen over bestaan? Graag reactie!
Antwoorden
 
 
# alain 19-05-2009 19:43
hoe heet jij?
Antwoorden
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen