button

button 1

button 2

Piraterij deel 2

op .

g
Geschreven door Jan Staphorst (foto)

Zoals beloofd in mijn vorige reactie zou ik een tipje van de sluier oplichten over de oude radio piraat Radio Lelystad.
Het radiostation werd in 1978 opgericht door Rene van Elst en Ron van der Plas.Vrij snel daarna kwam Wil van der Steen het station versterken.
De periode waar ik over ga schrijven is uit 1983 het station bestond toen uit een vaste kern van 7 personen.
mast2(De mast voor ontvangst)
Radio Lelystad was gehuisvest in het toen genoemde hoge schouw. De studio en de plek waar de FM zender stond waren twee verschillende woonhuizen, de afstand daarvan was ongeveer 300 meter.
Tussen de studio en de Fm zender liep een lange audiodraad Deze liep verborgen over het dak en de bekende bruine golfplaten. De draad was zelfs onder een fietsbrug bevestigd om de oversteek te maken naar het andere woonhuis waar de zender stond.... ja lezers hoe vindingrijk kun je zijn en vooral brutaal. Waar de studio gehuisvest was, stond ook een hoge antenne op het dak maar deze werd alleen maar gebruikt voor radio ontvangst.
jan8(Het dak in de Schouw)
Een leuke annekdote  uit die tijd is de volgende: Het is zondagochtend en Ron van der Plas komt er bij de aanvang van zijn ochtendprogramma achter, dat er water lekkage is. Er ligt een enorme plas met water rond de pick-up. Ik word gebeld met de volgende mededeling: "Hè Staphorst we hebben lekkage, kun je even deze kant op komen dan kunnen we  samen op dak kijken wat er aan de hand is."

Zo gezegd zo gedaan. Bij aankomst is het Nederlandstalige radioprogramma van Wil van der Steen bezig en ook collega Rene van Elst is inmiddels gearriveerd. Hij keek zorgelijk naar het plafond en ik hoor hem denken "GELUKKIG NIET MIJN PLAFOND!"

 

Ik (Jan Staphorst en toen als artiestennaam Jeroen Hofman ) ga samen met Ron van der Plas het dak op. Dit moet via een keukentrapje en dan klauterend uit een tuimelraam gebeuren. Alleen dat is wel een toer waarvan mijn huidige levensverzekeringadviseur zenuwachtig van zou worden.
kast(Zender in de kast)
Eenmaal op het dak komen wij er achter dat de antennemast door de dakbedekking is gezakt en dat dit de boosdoener is van al het water overlast. Net op het moment dat wij denken "DIT VINDT DE WONINGBOUWVERENIGING NIET LEUK" horen wij een enorm kabaal.

Nou waren wij Ron en ik in die tijd wel wat gewend, maar hier slaat ons hart toch wel enkele keren van over. We kijken elkaar verschrikt aan....... "EEN POLITIE INVAL?" .... je moest in die tijd overal rekening mee houden.

Wij in een tijger sluiphouding waar een marinier nog iets van kan leren naar het topje van het dak om daar over de rand naar beneden te kijken wat er allemaal aan de hand is.Wij zijn op het ergste voorbereid en in onze fantasie zien we al tientallen politie auto's voor het pand staan. Misschien wel de ME......  ja lezers... radiopiraten werden toen als maatschappelijk gevaar beschouwd door de overheid.
Maar, waar wij ook kijken..... geen politie, geen ME en zeker geen radiocontroledienst. Wat was er gebeurd?.

Na de levensgevaarlijke toer klimmen wij weer naar binnen en daar treffen wij Rene van Elst met tranen over de wangen van het lachen aan. Wil de Vries zit lijkbleek achter de microfoon, met een hartslag waarvan een cardioloog zou zeggen "we leggen u even aan de monitor". Bij het aanzien van Wil van der Steen komen ook bij ons de tranen...... Wat is er gebeurd? Wil is met zijn radioprogramma bezig en als hij programma maakt dan sluit de man zich helemaal af van de buitenwereld door zijn hoofdtelefoon zo hard mogelijk aan te zetten.

  w_r(Wil en Rene)
Rene heeft een klein tafeltje gepakt en is achter Wil gaan staan om het plafond af te deppen met een doek. Deze halsbrekende toeren leveren het volgende tafereeltje op: Het tafeltje valt om en Rene belandt boven op Wil die totaal niet in de gaten heeft dat Rene achter hem circusartiest aan het spelen is.

Bij het aanhoren van de woorden van Wil  "Jezus MIJN HART ZIT IN MIJN KEEL" komt bij ons een spontane buikkramp op van het lachen. Later die dag hebben we de lekkage gerepareerd en het verhaal smakelijk rond verteld aan de overige collega’s .Ik kan over die periode wel een boek schrijven van wat we toen der tijd hebben meegemaakt. Het was een periode die ik nooit van mijn leven had willen missen want wat is er spannender voor een jongen van 16 jaar, illegale radioprogramma’s maken en alles wat daar om heen bij komt kijken ja lezers het zou een spannend jongens avonturenboek worden. Ikzelf en Ron van Der Plas zijn nog wekelijks te beluisteren op Donderdag avond om 21:00 uur op Radio Lelystad (de nu legale lokale Omroep ) Ook Wil is nog elke dag te beluisteren met Hollands Trots, TOT DONDERDAG 21:00 uur.>
wil(Wichert de Vries)
bob(Bob van Beeten)
po
mon 
(Monique van Iersel)

Reacties   

 
# Mary 12-06-2007 17:01
Leuk om dit verhaal te lezen. Ik was heel lang geleden een vaste luisteraar en beller! Vooral het borreluurtje met John ????? was erg gezellig op de zondagmiddag.
Antwoorden
 
 
# Kitty 22-06-2007 20:32
het klinkt bijna leuker dan legaal radio maken!
Antwoorden
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen