button

button 1

button 2

Het einde van de platenzaak

op .

music store largeHet is een melancholieke week. Tijdens de kerstinkopen komen we tot de ontdekking dat bovenstaande platenzaak de deuren heeft gesloten. Een groot deel van onze jeugd hebben we binnen de muren van dit pand doorgebracht (toen nog Disk). Onze cd- en platenkast staat vol met juweeltjes uit dat kleine stukje Gordiaan. 

Bij het zien van deze winkelpui moeten we telkens terugdenken aan onze jeugd. De talloze baantjes om toch maar weer de nieuwste LP van Doe Maar en Vangelis te kunnen kopen. En natuurlijk TDK Chroomdioxide cassettebandjes voor de opname van de laatste hits van de top 40.In onze herinnering was de eerste platenwinkel (plaat = voorloper van de cd) te vinden in het oude pand van Scheer en Foppen in het Lelycentre. In deze zaak kon je terecht voor een stereotoren en er was een aparte hoek voor muziekliefhebbers. Waar wij toen uren aan de luisterbar doorbrachten is nu een kale trap te vinden die leidt naar het filiaal van Scapino schoenen.

Bij de opkomst van winkelcentrum Gordiaan was daar plotseling, in het pand waar we nu Zeeman vinden, De Discodanser. Wij herinneren ons een blond meisje met zware zwarte eyeliner en de talloze speldjes tegen 'de bom' die daar in de vitrine uitgestald lagen. Wij hebben ooit onze eerste single gekocht bij De Discodanser. Dat was overigens op een andere locatie. Door een grote brand begin jaren 80 was de winkel en de aangrenzende supermarkt tijdelijk verhuisd naar een noodgebouw bij het tegenwoordige pleintje.

Ruud Neerings, directeur van de Agora, zag ook wel brood in muziek en vestigde zich dan ook op een steenworp afstand van De Discodanser met zijn Disk "Een wereld vol muziek". Het was de tijd van de eerste compact discs vandaar de gekozen naam. Ruud was er overigens nooit te vinden. Het was vrouw Truus die daar jaren met de scepter zwaaide.
Metname aan Disk hebben wij thuis de cd collectie te danken. Het was de best gesorteerde muziekwinkel in Lelystad. De Discodanser kon het hoofd met al die concurrentie blijkbaar moeilijk boven water houden. Met de noorderzon verdween de winkel uit Lelystad.
frs_large.jpg
Toen kwam de tijd van de grote cd winkelketens. De Free recordshop vestigde zich in Lelystad evenals (heel kort) de Music Shop in de Kroonpassage. Het was het begin van een dip in de Lelystadse cd-winkelgeschiedenis. Het personeel van de winkelzaken was van de straat geplukt. Van een artiest als Van Morisson had het grut nooit gehoord. Ook disk moest iets beginnen en besloot over te gaan onder de naam Music Store.

Het mag dan een klein deel van het Lelystadse leven zijn geweest, met een traantje zagen wij het begin van het einde van een tijdperk waar wij met plezier aan terugdenken. Ook de familie Neerings zag het blijkbaar niet meer zitten. Op een dag zagen wij daar vreemde gezichten. Langzamerhand werd het een winkel van niets.... tot een jaar of vijf geleden toen de winkel werd overgenomen door muziekliefhebbers. Maar deze mensen hebben nu ook de pijp aan Maarten gegeven. Lelystad heeft nu alleen nog The Free Record Shop... de vraag is alleen hoe lang deze zaak het levenslicht zal zien.

Laten we die Waag svp zo snel mogelijk afbreken, zodat we niet steeds langs dat lege pand moeten lopen en een traantje weg moeten pinken.
 

Reacties   

 
# jan 23-12-2010 17:59
ik trek het niet meer :cry:
Antwoorden
 
 
# mart 24-12-2010 01:07
Al mijn geld vroeger in gestopt,ik had een villa in spanje kunnen kopen.
Antwoorden
 
 
# Dhr X 24-12-2010 16:35
Goeie ouwe tijd, in begin jaren 80 was de radiopiraat Radio lelystad behoorlijk poplulair, wij hadden toen een hechte samenwerking met de platenzaak Disk u weet wel een wereld vol muziek :-)

De eigenaar droeg ons een warm hart toe mede om onze breede muziek keus.

Heel jammer dat deze zaak nu gesloten is.


MR x
Antwoorden
 
 
# Jeroen Azijn 24-12-2010 16:37
Die free record shop wat een vreselijke zaak, sjaggie personeel en weten niks.
Antwoorden
 
 
# frans 24-12-2010 21:07
je kunt er nog altijd een weedplantage beginnen toch?
Antwoorden
 
 
# Maxim Gelkopf 25-04-2011 18:22
Wat een leuk geschreven stuk! Mijn complimenten.
Ik meen mij zelfs te herinneren dat de man die destijds werkzaam was in het Lelycentre,
later bedrijfsleider werd van Disk.


M.v.g.
Maxim Gelkopf
Lelystad since 1968
Antwoorden
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen