button

button 1

button 2

De Videotheek (het einde)

op .

videoland_lelystadDeze week komt ons ter ore dat de oudste videoketen van het land Videoland failliet is. Het doet ons terugdenken aan de jaren 80. De tijd dat je in elk kwisprogramma op tv een heuse videorecorder kon winnen. 

Videotheken schieten in die tijd, ook in Lelystad, als paddenstoelen uit de grond. Ook simpelweg bij mensen thuis, zoals één van de eerste videotheken van de stad, Videotheek Space 5000, gevestigd in een woning op het Agoradek. In een woonkamer staan de videobanden in rekken uitgestald met als pronkstuk een illegaal Chinees exemplaar van de film Rambo (First Blood). De band is niet om aan te zien. Waarschijnlijk al teveel gekopieerd.

 

We hebben begin tachtiger jaren thuis nog geen videospeler, maar vriendjes wel, dus we zijn al snel in het bezit van alle videotheekpasjes van de stad. Het zijn in die tijd niet allemaal hobbyruimtes. In het Lelycentre heb je de Kwartetshop, waar je rond oud en nieuw ook vuurwerk kan bestellen. Boven het huidige vegetarische Chinese restuarant (naast de biosccop) zit vidirent. Deze zaak verhuist later naar het huidige Videoland aan de Neringweg. Boven het trefpunt in de Gordiaan zit in die tijd ook een kleine videotheek, met een dikke man achter de balie, op een kruk en veel sigaretten. Het ruikt er altijd een beetje muf. De zaak, waarvan wij de naam zijn vergeten, heeft het niet lang volgehouden. In die tijd kun je ook videobanden huren bij de Hema. En heb je geen speler, dan huur je er gewoon één. 

Het zijn leuke tijden met vage films, zonder surround en andere toeters en bellen. Je bent al blij wanneer er geen strepen over het beeld lopen. Het is ook de tijd dat je als puber nog gewoon een sexfilm kunt huren zonder dat er naar je leeftijd wordt gevraagd. Hoogtepunt in het genre is en blijft Jane Bond en Thunderballs. 

De komst van de videotheken heeft ook een keerzijde. De goede oude filmavonden op school waren niet meer nodig. Tijdens die avonden hebben we kennis gemaakt met klassiekers als Jaws, The Dirty Dozen en The Towering Inferno. 

Die goeie ouwe videotheek, waar je een laatste waarschuwing kreeg, wanneer de band weer eens te laat werd ingeleverd. Waar je in het weekeinde een half uur in de rij moest staan om een filmpje te huren. Ze gaan allemaal verdwijnen........

Reacties   

 
# Ben 25-11-2010 02:51
Volgende keer beter je huiswerk doen want alleen de leverancier is failliet en de videotheken blijven gewoon open met een nieuwe leverancier.
Antwoorden
 
 
# Martin Lammertink 25-11-2010 10:43
Jammer hoor! Ik heb nog een videolandpasje met nog ongeveer 17,00 GULDEN erop staan. Kan ik deze bij de curator inleveren? ;-)
In ieder geval erg jammer dat dit soort winkels er straks niet meer zijn. Inderdaad; vroeger verheugde je op het weekend omdat je films ging kijken. Het "winkelen" naar een goede titel en de achterkant van de hoed lezen. Vervolgens discussie's met je vriendin waarom ik "10 dooien voor een dubbeltje" films koos en zij de "feel good-love" films wilde.
Videoland: Bedankt!!
Antwoorden
 
 
# RM 26-11-2010 14:35
Was altijd reuze stoer z'n speler huren en dat lekker naar gestreepte beelden kijken op maximaal een beelschermaat van een cm 0f 80. We zijn toch vooruitgegaan moeten we concluderen. Jammer voor de videoboer maar voor het video tijdperk deed hij ook vast wat anders moet je maar denken.
Antwoorden
 
 
# Ome Joop 23-12-2010 01:25
Vroeguh zat er op de Damrif ook een videotheek. In het schuurtje wel te verstaan.
Antwoorden
 
 
# Cor 14-04-2013 05:54
Yep, Klopt :lol:
Betamax en copietje :D
Hij werkte als postbode, leuke tijd was dat!
Schuurtje open en recht voor je en rechts had je de films op zelf gemaakte plankjes, links was een zelfgemaakt bureautje ( plank) waar je dan kon afrekenen.
Maar ja nu hebben we tenminste download site,s :sad:
Tja niet elke veandering is een verbetering.
vroeger was het toch leuker, vond ik.... :sad:
Antwoorden
 
 
# Ex-Videoverslaafde 10-01-2011 01:55
Videoland aan de Neringweg gaat nu dus echt weg.... we pinken een traantje weg.. :sad:
Antwoorden
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen