button

button 1

button 2

Disk en de Discodanser

op .

music_store_large.jpg
Aan het einde van het jaar komen er bij ons herinneringen boven aan de goede oude tijd. Zo moeten wij bij het zien van deze winkelpui telkens terugdenken aan onze jeugd. De talloze baantjes om toch maar weer de nieuwste LP van Doe Maar te kunnen kopen. En natuurlijk TDK Chroomdioxide cassettebandjes voor de opname van de laatste hits van de top 40.

In onze herinnering was de eerste platenwinkel (plaat = voorloper van de cd) te vinden in het pand van Scheer en Foppen in het Lelycentre. In deze zaak kon je terecht voor een stereotoren en er was een aparte hoek voor muziekliefhebbers. Waar wij toen uren aan de luisterbar doorbrachten is nu een kale trap te vinden die leidt naar het filiaal van Scapino schoenen.

Bij de opkomst van winkelcentrum Gordiaan was daar plotseling, in het pand waar we nu Zeeman vinden, De Discodanser. Wij herinneren ons een blond meisje met zware zwarte eyeliner en de talloze speldjes tegen 'de bom' die daar in de vitrine uitgestald lagen. Wij hebben ooit onze eerste single gekocht bij De Discodanser. Dat was overigens op een andere locatie. Door een grote brand begin jaren 80 was de winkel en de aangrenzende supermarkt tijdelijk verhuisd naar een noodgebouw bij het tegenwoordige pleintje.

Ruud Neerings, directeur van de Agora, zag ook wel brood in muziek en vestigde zich dan ook op een steenworp afstand van De Discodanser met zijn Disk "Een wereld vol muziek". Het was de tijd van de eerste compact discs vandaar de gekozen naam. Ruud was er overigens nooit te vinden. Het was vrouw Truus die daar jaren met de scepter zwaaide.
Metname aan Disk hebben wij thuis de cd collectie te danken. Het was de best gesorteerde muziekwinkel in Lelystad. De Discodanser kon het hoofd met al die concurrentie blijkbaar moeilijk boven water houden. Met de noorderzon verdween de winkel uit Lelystad.
frs_large.jpg
Toen kwam de tijd van de grote cd winkelketens. De Free recordshop vestigde zich in Lelystad evenals (heel kort) de Music Shop in de Kroonpassage. Het was het begin van een tijdelijk dip in de Lelystadse cd-winkelgeschiedenis. Het personeel van de winkelzaken was zo van de straat geplukt. Van een artiest als Van Morisson had het grut nooit gehoord. Ook disk moest iets beginnen en besloot over te gaan onder de naam Music Store. Het mag dan een klein deel van het Lelystadse leven zijn geweest, met een traantje zagen wij het begin van het einde van een tijdperk waar wij met plezier aan terugdenken. Ook de familie Neerings zag het blijkbaar niet meer zitten. Op een dag zagen wij daar vreemde gezichten. Langzamerhand werd het een winkel van niets.... tot een jaar of vijf geleden toen de winkel werd overgenomen door muziekliefhebbers.

Tegenwoordig zitten wij in het tijdperk van downloaden en internetbestellen en toch zijn er nog twee ondernemers die hun liefde voor muziek uitstralen in hun winkel. Wij hebben het over de eigenaar(s) van De Music Store (het oude disk) en de eigenaar van JMB Music in het Lelycentre. Een verademing om mensen te spreken die niet hun wengbrauwen fronsen bij het horen van de naam Pink Floyd.

Reacties   

 
# Ans 18-12-2007 01:01
Ook ik heb in dit pandje vele voetstappen liggen..... tijden veranderen zullen we maar zeggen :-)
Antwoorden
 
 
# Kitty 18-12-2007 15:52
De reden dat De Discodanser het hoofd niet boven water kon houden, was doordat haar personeel - blijkbaar - niet kon rekenen. Geregeld heb ik het pand met een nieuwe aankoop (toentertijd LP's en singeltjes van Wham!) met winst verlaten, omdat men mij (en zeer waarschijnlijk anderen) altijd teveel wisselgeld teruggaven. Eens betaalde ik met 25 gulden en kreeg ik voor 50 gulden terug. En ja, wat doe je dan als arme 15-jarige.. Juist: mond dicht en gewoon naar huis gaan...
Antwoorden
 
 
# Raymond 24-12-2007 21:33
Helemaal gelijk! De Music Store en JMB hebben meestal wel de cd die je zoekt (mits niet al te obscuur). JMB is helaas wel erg duur (vaak 20 euro voor een album), maar je merkt dat de eigenaar echt verstand van zaken heeft - volgens mij doet hij ook die cd recensies in de Flevopost.

De Free Record Shop hier daarentegen...h et aanbod is ronduit slecht, voornamelijk top-40 muziek die je toch niet wil kopen omdat het op de radio al grijs gedraaid wordt, en de kennis van de medewerkers reikt tot 538 en TMF. Wat dat betreft kun je beter naar de FRS in Emmeloord of Dronten gaan.
Antwoorden
 
 
# Jef 31-12-2007 08:01
Ik zou dit stuk zelf hebben kunnen schrijven. Heb ook mijn singletjes in het Lelystad gekocht. Favoriet was de bak met afgeprijsde singles op de balie. En later Discodancer en natuurlijk Disk. Eerst singles en inderdaad de cassettebandjes (TDK!) en later de eerste CD's. Achter in de winkel was een luisterruimte ingericht en dan maar mooie maar dure CD's luisteren. Ik heb er wat geld naartoe gebracht.
Antwoorden
 
 
# bas 12-05-2008 17:36
ik kocht mijn tweede kiss lp bij discodancer,en ging er steeds terug om de rest ook te kopen,je bouwde met de mensen van de zaak een bepaalde band op,als je er vaak kwam zo werden er sjaaltjes van kiss opgehangen en als ik dan binnen kwam was het ik heb wat nieuws voor je,en als ik het geld even niet bij me hadt werd het appart gelegen voor me.

mooie tyden
Antwoorden
 
 
# Robert 13-05-2008 00:56
Kocht ooit mijn eerste zelfverdiende singeltjes bij de discodanser. Dat was wel in het noodgebouw van de afgebrande De Boer supermarkt op de toen nog kale vlakte bij het Pleintje.
Voor de geinteresseerde : Het waren Spargo (You and me), Village People (YmCA) en Billy Preston (It will come in time)

Ik heb ze nog steeds
Antwoorden
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen