button

button 1

button 2

Lelystadse café's de sigaar

op .

(Ingezonden)
sigaar.jpg

Als Lelystadse horeca-ondernemers hebben wij ons de afgelopen maanden prima gehouden aan het rookverbod. Ik kan geen van mijn collega's erop betrappen dat in het geniep de asbakken weer zijn teruggezet. Toch moet ik als ondernemer meedelen dat wij sinds een week de asbakken weer op de toog hebben staan. Het bezoek en de omzet is de afgelopen maanden ongelovelijk gedaald. Ook onze stamgasten laten het door de week en in het weekeinde massaal afweten. Nee, ze zitten niet bij een concurrent, ze hebben besloten om thuis een kaartje te leggen onder het genot van een sigaar of sigaret.

De zogenaamde niet-roker waar mijn kroeg mee vol zou moeten zitten is in geen velden of wegen te bekennen en als ze er zijn dan staan ze met de rokers buiten.

Er is de afgelopen week veel in kranten en op tv gediscussieerd over de ondergang van de kleine horeca-ondernemer. Asbakken weer op de toog zou concurrentievervalsend zijn. Nou dat is in Lelystad dus wel anders gebleken gezien het feit dat alle ondernemers zich keurig aan het rookverbod hebben gehouden.

Ik weiger mijn kroeg een langzame dood te zien sterven.. dan maar een snelle met torenhoge boetes en strijdend ten onder.

Uiteraard noem ik de naam van mijn kroeg niet want er zijn veel anti-rook NSBérs die telefoontjes plegen naar onze "geliefde" voedsel en warenautoriteit.

Ik hoop dat veel ondernemers in Lelystad mijn voorbeeld volgen!

aanverwante artikelen: zie HIER

Reacties   

 
# Friso 24-11-2008 00:34
Ik stond sympathiek tegenover uw zaak totdat ik de tweenalaatste alinea las. Als u mensen die niet in andermans rook willen zitten NSB'ers wilt noemen, dan wil ik u bij deze wel toewensen dat uw zaak vlot failliet zal zijn.
Antwoorden
 
 
# Maarten 24-11-2008 13:44
Helemaal eens met de schrijver. Dit weekeinde ook weer heerlijk ouderwets in m'n kroegie gezeten en het was voor het eerst weer ouderwets gezellig. Ook ik zal geen namen noemen in verband met de anti-rook gestapo.
Antwoorden
 
 
# Kitty 25-11-2008 16:49
Het is een goede zaak dat er in bepaalde gelegenheden niet meer gerookt mag worden. Als niet-rookster (zelfs anti) ben ik daar zeer blij mee.

Wat mij betreft mag er dus juist WEL in kroegen worden gerookt. De kroegencultuur is er eentje waarbij roken nu eenmaal hoort.

Ik kom zelf overigens nooit in kroegen, want ik kan helemaal niets met een beetje oeverloos zitten ouwehoeren met een drankje etc... En dan die muziek die in 9 van de 10 kroegen wordt gedraaid: ewwwww... maar ieder z'n meug natuurlijk :D
Antwoorden
 
 
# De waarheid 25-11-2008 20:03
In lijn met Europese regelgeving hebben vrijwel alle landen in de Europese Unie al een rookverbod voor publieke ruimtes en op de werkplek. De belangrijkste redenen voor een rookverbod zijn de bescherming van mensen en werknemers tegen hart- en vaatziekten, kanker en tal van andere al dan niet-acute aandoeningen, het omlaag brengen van het aantal rokers en de inperking van overlast veroorzaakt door rook. Zowel roken als passief meeroken is schadelijk voor de gezondheid. Momenteel blijft 75% van de jongeren die met roken begint langdurig verslaafd.

In Nederland geldt sinds 1 januari 2004 het recht op een rookvrije werkplek. Werkgevers zijn verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers kunnen werken zonder hinder of overlast te ondervinden van tabaksrook. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer bij de overheid of in het bedrijfsleven werkt. Het recht op een rookvrije werkplek beperkt zich niet tot werkkamers maar omvat alle ruimten waar werknemers kunnen komen zoals trappen, hallen, gangen, liften, toiletten, wachtruimten, recreatieruimte n, kantines en dergelijke.

Bij de invoering van het recht op de rookvrije werkplek maakte de overheid een tijd lang een uitzondering voor de 500 000 werknemers in de horeca. Koninklijke Horeca Nederland maakte vervolgens met de overheid afspraken die geleidelijk tot steeds meer rookvrije horecagelegenhe den moesten leiden. In 2005 en 2006 voldeed de sector niet aan deze afspraken. Er was pas sprake van rookvrije ruimtes indien deze volledig zouden zijn gescheiden van de ruimtes waar gerookt werd. De tafels voor niet-rokers in de zelfde ruimte, waar verder wel gerookt wordt, waren in deze dus niet rookvrij. Vanaf 1 juli 2008 mag in de horeca binnen alleen nog maar in de rookruimten gerookt worden.

Dit is bedoeld om het bedienende personeel te beschermen!!!!!!.

De echte NSBérs zijn deze horeca "ondernemers" (die de horecaprijzen sinds eind 1998 met meer dan 40 procent hebben laten stegen. De prijsstijging lag in deze periode bijna altijd hoger dan de inflatie, die in totaal 25 procent bedroeg.) die eerste een afspraak maken met de overheid en daarna in naam van de "vrijheid en betutteling" de wet niet meer willen volgen. Uitendelijk zijn deze "ondernemers" alleen op zoek naar compensatiegeld en ze hebben geen enkele respect voor hun medewerkers of andermans vrijheid.

De regering moet volgens deze "ondernemers" vallen. Er zijn wat mijn betreft genoeg onderwerpen om deze regering te laten vallen, maar het rookverbod vind ik prima. Rokers zijn namelijk een minderheid (30%). En in een democratie is de meerderheid die het voor het zeggen heeft. Laat liever de horeca`s die de wet niet volgen maar sluiten. Iedereen in Nederland moet zich toch aan de wet houden?? Niet alleen de allochtonen...
Antwoorden
 
 
# Maarten 25-11-2008 20:34
Quote: Rokers zijn namelijk een minderheid (30%).

Het zou dus erg druk moeten zijn in de cafe's maar die 70 procent is kennelijk nog steeds thuis aan het scrabbelen.
Antwoorden
 
 
# Niet roker 25-11-2008 21:47
Ik ben zoals mijn naam al doet vermoeden een niet roker. Het beleid van deze regering gaat echter veel te ver. Ik vind dat rokers in dit land het recht hebben om elkaar te ontmoeten in een horecagelegenhe id. Ook vind ik dat niet rokers het recht hebben om elkaar te ontmoeten in rookvrije horeca.

We kunnen elkaar om de oren slaan met cijfers waaruit zou blijken dat 70 procent van de Nederlanders niet rookt. Het feit blijft dat de kleine horeca-ondernem er het hoofd niet boven water kan houden omdat de zogenaamde 70 procent niet komt opdagen, ook al is de horeca nu rookvrij.

Verder is het hele rookbeleid hyporiet. Jawel... roken en meeroken is slecht voor de gezondheid maar u moest eens weten wat wij allemaal inademen op een dag. Ga maar eens dagelijks in de file staan of nog erger.... de lucht van open haarden die ons in deze koude tijden via het slaapkamerraam ons bedje bereikt.

Er zijn veel dingen slecht. Zo zal de toekomst uitwijzen dat we allemaal kanker krijgen van het gebruik van mobiele telefoontjes. Geen regering die er aan denkt om dit communicatiemid del ooit te verbieden.

Dan krijgen we binnenkort weer dat hypocriete gezeur over vuurwerk en hoe slecht het is voor het milieu en de dieren en de mens.

Dit weekeinde vielen er weer veel doden door de gladheid op de wegen. Je zou bij slecht weer een verbod in kunnen stellen om er met de auto op uit te trekken. Dit ter bescherming van alle weggebruikers. Maar als je dit oppert ben je gek geworden.
Antwoorden
 
 
# De waarheid 25-11-2008 22:28
Beste niet roker,

Hypocriet? ...

Hyporiet is... beweren dat het rookbeleid van dit regering is. Het rookverbod is een EU beleid. Geen enkele land in de EU heeft nee gezegd tegen dit beleid

Hyporiet is... beweren de alle 70% niet rokers naar de kroeg zouden moeten gaan. Waarom? Er zijn genoeg niet rokers die nooit naar een kroeg is geweest of zal gaan. Het maak voor deze mensen niet uit of de horeca rook of niet rookvrij is. het beleid is niet bedoeld om niet rokers naar de kroeg te brengen, maar om de gezondheid van de werkgevers te beschermen.
Willen de horeca ondernemers meer klanten? Doe wat aan de belachelijke prijzen! Er komt een recessia aan. Wees een echte Nederlandse ondernemer met nieuwe en goede idee om mensen aan te trekken. En niet een uitkering ondernemer.

Hyporiet is...beweren dat de slechte buitenlucht dezelfde gezondeheidprob lemen veroorzaakt als de lucht in een opgeslotenruimt e. U steek het vuurwerk alleen in december (hoop ik). U staat geen 8 uur in de file. U belt niet 8 uur achterelkaar, een horecawerknemer wel. Elke dag!

Hyporiet is...een afspraak met uw (hyporiete) overheid nota bene tekenen! En kort daarna het afspraak niet nakomen en de schuld aan de overheid geven.

Nogmaals dit regering is mijn regering niet. Liever deze regering vandaag weg dan morgen. Maar ik sta achter een van de weinige solidaire Eu wetten. Namelijk de gezondheid van een werknemer te beschermen. En als via deze wet in de volgende jaren minder mensen in het ziekenhuis belanden dan is het mooi meegenomen
Antwoorden
 
 
# De waarheid 26-11-2008 11:22
Steunpunt voor horecawerknemer s van start

Link :http://www.cle anairnederland. nl/asp/nieuws.a sp?ID=865
Antwoorden
 
 
# Harm 04-12-2008 23:22
Ik vind het schrijnend dat anti-rokers en misschien ook wel niet-rokers op 1 lijn worden gezet met NSB-ers. Ik kom graag in een gelegenheid om onder het genot van een drankje en een hapje een partijtje te kletsen over van alles en nog wat. Liefst met een stukje life muziek erbij, blues, rock, country, jazz of zoiets. Maar niet zo lang er maar op los gerookt wordt. Ik heb geen zin om als niet-roker in die vieze rook te moeten zitten. En ook niet in een sfeer van agressie jegens niet-rokers. De laatste jaren was dit voor mij een reden om niet meer naar een cafe te gaan. Jammer voor mij en voor de omzet in de horeca. Ik denk toch dat je als horeca-ondernem er toch wat meer moeite en tijd zult moeten investeren om je rookvrije klandizie aan te trekken op een vredelievende manier. Mensen die net zoals ik vergeten zijn dat er leuke cafe's waren maar er eigenlijk best wel heen willen, als er maar niet gerookt wordt.
Antwoorden
 
 
# Cor 06-01-2009 18:48
Gesteld dat niemand enig vergelijk moet en mag maken met nsb, of wII gerelateerde opmerkingen.
wil ik toch even kwijt dat ruim 60% van de horeca zware verliezen draaien sedert invoering van het rookverbod.

De drooglegging in amerika in de jaren dertig verhielp ook het drinken niet maar joeg iedereen naar prive/ondergron dse samenkomsten....
vergelijk hierin is te maken met wat er nu gebeurt in de horeca.

Dat tot de invoering van het rookverbod er eigenlijk geen rookvrije horeca te vinden was
vergoeilijkt niet dat de horeca NU 100% rookvrij dient te zijn.
Net als de regel: Rookvrije werkplek geld dat iedere persoon voorzichzelf dient uit te maken of hij/zij wel in zo'n omgeving wil werken en of verblijven.
Dat bedrijven gewezen worden op mogelijkheid te bieden aan niet rokers om wel gebruik te kunnen maken van de diensten/werkpl ek bij die bedrijven, is logisch aangezien ieder mens teld dus ook de niet roker.

De situatie tot 1 juli 2008 was dat niet rokers zich neer moesten leggen bij rokerige omgevingen....
Waarbij horeca ondernemers EN overheden na hebben gelaten te investeren in zowel rokers horeca als niet rokers horeca.....
Naar mijn weten strookt de regel niet met de wet gelijke behandeling... die iedere burger gelijksteld.
Met de huidige toepassing worden de rokers niet gelijk gesteld met NIET rokers.
Even daar gelaten of rokers gezond bezig zijn of niet....
De overheids inmenging reden om medischekosten hanteerbaar te krijgen, is geen reden tot invoeren van regels die een bepaalde bevolkingsgroep achter steld.
Dat roken in veel gevallen schadelijke ziekten doet ontstaan en daarmee bepaalde medischekosten schrikbarend hoog worden, maakt nogsteeds niet dat een overheid de burger mag betuttelen en bepaalde mening/regel op mag leggen....
Immers ieder mens heeft zelfbeschikking srecht en mag/ moet zelf beslissen over alles wat de persoon inkwestie zelf vind te kunnen en te doen....
dat er consequenties getroffen worden bijvoorbeeld door Verzekeringen duurder te maken, mensen met verhoogd risico uit te sluiten enz enz... dat is een andere discussie....

Basis is dat europa en daar uitvloeiend nederlandse overheid regels gaan opleggen waar als je zwart/wit wil kijken aan te koppelen is, dat je gebrand merkt word en gedoemd bent tot verbannen buiten de samenleving....
kan nooit en te nimmer.

Nogmaals, door het verleden heb ik nu geen medelijden met de horeca ondernemers die te langgeen oog hadden voor de terechte klachten van sommige niet rokers...
mensen met long/gezondheid s problemen hebben ook rechten om uit te kunnen gaan in kroeg en restaurant....
Horeca tel je zegeningen en ga desnoods lobbyen om een eerlijke verdeling van rokers/niet rokers ruimten voor elkaar te krijgen...
waarschijnlijk betekend dat,
2zaken per onder nemer naast elkaar liggendwaar je vergelijkbaar maar 1x omzet tegen over kan zetten....
helaas zal de horeca die investering dan moeten doen wil men de roker terug krijgen het uitgaansleven in.

met vriendelijke groet Cor
Antwoorden
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen